2008. augusztus 22., péntek

Szőlő és bor

A bor és szőlő információs portál célja, hogy használható és hasznos információkat nyújtson a látogatóinak a szőlőről és a borról, a borászatról, valamint az ágazatot érintő területekről. Magyarországon a kultúrában és a gazdaságban különösen nagy szerepe van a szőlőnek és a bornak. Az ágazat számára nagyon jó időjárási adottságok nagy lehetőséget kínálnak a szőlő és borgazdaságoknak kiváló minőségű szőlő és bor előállítására. Ennek következtében számos nevezetes borvidék is kialakult, amelyekről rövid áttekintést is ad a bor és szőlő információs portál.

A bor és szőlő információs portál megpróbál áttekintést adni a hazánkban kedvelt szőlőfajtákról, valamint a szőlőbetegségekről és azok kezeléséről. Persze a portál az ágazat más területeivel is foglalkozik. Így külön téma a szőlő borrá alakulásának folyamata és ennek kémiai magyarázata. Ezek mellett röviden bemutatásra kerülnek a hazai borvidékek és borturisztikai lehetőségek.

A bor és szőlő ágazat fontos kapcsolatban van a turizmussal is. Egyre több helyen tapasztalható az, hogy a borpincék egyfajta látványosságként, turisztikai élményként szolgálnak, ezzel párhuzamosan emelkedik a komplett szolgáltatási csomagot nyújtó borutak száma. Ez azért is előnyös, mert mára a turizmusban programcsomagokat kell értékesíteni a fogyasztók részére. A Balatont is vonzóbbá teszi az, ha a napközbeni fürdést követően a vendég egy hangulatos boros pincében töltheti a vacsorát, sőt a turisták gyakran fizetnek azért, hogy bekapcsolódhassanak pár órára a borpice életébe szüretkor. Ennek köszönhetően a borturizmus egyre nagyobb szerepet játszik egyes térségek életében. Egy jól összeállított programcsomag eredményeként a turisták tovább maradnak a térségben természetesen több pénzt költve. Így minden olyan térség számára, ahol adottak a borturizmus (borutak) és borkultúra lehetőségei egy ilyen irányú turisztika fejlesztés prioritás lehet.

A szőlő és bor ágazat számára az EU mezőgazdasági politikája nyújt kedvező lehetőséget. Az unió a minőségi szőlő és borgazdaságok felé próbálja a támogatásokat irányítani. Természetesen az EU-ban a gazdáknak sokkal élesebb versennyel kell számolniuk, amelynek következtében egyfajta birtokkoncentráció figyelhető meg. A hazai borgazdaságok gyakran kerülnek hátrányba a tőkével ellátott, versenypiacon edződött, nagy lobbyerővel rendelkező külföldi konkurenciával szemben.

Nincsenek megjegyzések: