2008. augusztus 22., péntek

Borvidékekről általában

Borvidékekről általában


Magyarországon pillanatnyilag 87 017 Ha területen termesztenek borszőlőt (Ez az uniós szabályozások miatt vélhetően csökkenni fog és ez az engedélyezett termőfelület, amivel Magyarország belépett az EU-ba. Hazánkban jelenleg 22 borvidék található, amelyek megközelítőleg 75 500 Ha területet foglalnak el. A borvidékek egymás versenytársai, hiszen különböző területeken más technológiával készült borok próbálnak érvényesülni ugyanazon a piacon.

Magyarország leghíresebb borvidékét a Tokaj-hegyaljai Borvidéket a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO Világörökség Bizottsága. Minden egyes borvidékhez kapcsolódik egy kis történelem és természetesen minden területhez speciális klíma, bor- és szőlőfajta tartozik.

A borvidék egyébként olyan táj, ahol a szőlővel betelepített területek aránya jelentősen nagyobb, mint más vidékeken. Ezekre a területekre jellemző, hogy a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek nagy társadalmi és gazdasági szerepe van, amelybe különböző fesztiválok és ünnepségek is beletartoznak.
Magyarországon található borvidékek:


Ászár-Neszmélyi Borvidék, Balatonboglári Borvidék, Badacsonyi Borvidék, Balatonfelvidéki Borvidék, Balatonfüred - Csopaki Borvidék, Balatonmelléke Borvidék, Bükkaljai Borvidék, Csongrádi Borvidék, Egri Borvidék, Etyek - Budai Borvidék, Hajós-Bajai Borvidék, Kunsági Borvidék, Mátraaljai Borvidék, Mecsekaljai Borvidék, Móri Borvidék, Pannonhalma - Sokoróaljai Borvidék, Somlói Borvidék, Soproni Borvidék, Szekszárdi Borvidék, Tokaj - Hegyaljai Borvidék, Tolnai Borvidék, Villányi Borvidék

Nincsenek megjegyzések: