2008. augusztus 22., péntek

Borkóstolásról

Borkóstolás: A látvány


A borkóstolás során az első amivel találkozunk az a látvány. A bor kitöltésekor azonnal megvizsgálhatjuk annak színét, tisztaságát és mozgékonyságát. A legideálisabb környezett a bor tisztaságának megállapításához egy világos helyiség, ahol a poharat a fényforrás felé tarthatjuk. Minél tisztább a bor, annál élesebben verődnek vissza a környező tárgyak. Különleges minőségű boroknál ez sötét hátterű gyertyalángnál ajánlott, hiszen ilyen körülmények között a legapróbb hibákat is könnyen felfedezhetjük. Következő a bor mozgása, melyet a pohárban való körbeforgatás útján vizsgálhatunk. Olajos kategóriába általában a testes, édes borok tartoznak, ezek jól láthatóan glicerincsíkokat, úgynevezett "templomablakot" hagynak a pohár falán.

A bor színét nagymértékben befolyásolja annak kora, eredete sokat elárul a szőlőfajtáról, az erjedési módról és természetesen a minőségről. Három alapkategóriát különböztetünk meg. A fehér, rosé és a vörös bort. A fehér bor az ezüst fehértől egészen a borostyán sárgáig terjedhet, azonban ha rozsdás, vagy barna színű, akkor az valószínűleg hibás, öreg bor. A rosék a hagymahéjtól a cseresznye pirosig megfelelőek, de ha téglásvörös, rókás árnyalatot mutatnak, az már nem elfogadható. A jó vörösbor a pirostól egészen a sötét meggyszín közötti skálán mozog, a fakó vagy barnás szín itt is kifogásolható.
Borkóstolás: A bor íze és illata


A következő lépés az érzékszervi vizsgálat. Nagyon fontos, hogy a helyiségben más szagok ne zavarjanak. Töltse a poharát harmadrészig, majd szippantson aprókat, a hosszas szaglás és nagy levegővétel gyengíti az érzékelést. Engedje el fantáziáját! Figyelje meg, mire emlékezteti a bor illata. Virágra? Akácfára? Esetleg gyömölcsre? Milyen gyümölcsre?

A bor kóstolásánál figyelmet kell fordítani a megfelelő hőmérsékletre és a sorrend kialakítására. A túlhűtött bor megöli az aromákat, a melegebb, pedig savasabbnak és alkoholosabbnak tűnik. Általános elv, hogy a gyengébbtől az erőteljes felé, illetve a száraztól az édes felé érdemes haladni. A borból mindig azonos mennyiséget kortyoljunk, szétoszlatva az italt a szánkban úgy, hogy érintsen minden területet és a zamatok egészen a garatig eljussanak. Az összbenyomás jellemzésére az elegáns, kellemes, gömbölyű, nemes jelzőket használják a leggyakrabban.

1 megjegyzés:

kozveszelytelen írta...

Ti melyiket szeretitek jobban, a vörös vagy a fehérbort? Én a vöröset imádom Ezen az oldalon sok hasznosat olvashatsz a borokról http://minu.me/-vinopedia