2008. augusztus 22., péntek

A borbefektetés

A borbefektetés


Kevésbé ismert, hogy a bor alternatív befektetési formának is kiváló eszköz. Szakértők szerint egy jobb évjárat esetében viszonylag alacsony kockázat mellett évi 30-40 %-os hozam is elérhető a befektetett tőkére vetítve. A kis mennyiségben előállított borok esetében gyakran előfordul, hogy az értéknövekedés hozama jóval meghaladja az FTSE 100 és a Dow Jones indexek hozamát, amelyek a világ legjobb cégeinek értékét mérik.


A borbefketetés alapszabályai

Mielőtt azonban bárki komolyabb borbefektetésbe vágná a fejszéjét érdemes egy kicsit alaposabban tájékozódni, mivel a befektetési minősítésű borok a világ borainak mindössze 1 százalékát teszik ki. A különleges befektetésre alkalmas borok jellemzője, hogy véges mennyiségben állnak rendelkezésre és idővel javul a minőségük is. Ez azt eredményezi, hogy a termék iránt a kereslet folyamatosan bővül, míg kínálat egyre csak szűkül, ami átlag feletti hozamot biztosíthat. Mivel ezen esetben luxuspiaci termékről beszélünk feltételezhetjük, hogy komolyabb gazdasági válság sem tépázná meg a hozamot.

A legfontosabb szabályok:
# Csak jól menedzselt, világhírű borászatok boraiba fektessünk, mert csak ez biztosíthat értéknövekedést;
# A megvásárolt bort professzionális módon kell raktározni;
# Csak megbízható, ellenőrizhető forgalmazóktól vásároljunk bort;
# Gondoljunk előre az adózásra is.


Ajánlott befektetések

Egyes nagy értékű borok esetében már határidős indexet is számítanak, ami azt jelenti, hogy még palackozás előtt tehetünk ajánlatot a borra, lényegesen olcsóbban, mint a palackozást követően. A határidős árat jelentősen befolyásolja az időjárás és a várható termés mennyisége és minősége. Ez a piac a nagykereskedők terepe, akik brókereken keresztül értékesítik gyűjtőknek komoly haszonnal a várhatóan nagy értékű borokat. Számítani kell arra, hogy a rendeléstől számítva két év telik el mire az áhított borhoz palackozva hozzájutunk.

A szakértők befektetésnek hagyományosan a bordeaux-i pincészetek borait ajánlják. Ezeknek a boroknak már kialakult a másodlagos piacuk, így az esetleges profitrealizálás sem okozhat komolyabb gondot. Érdekesség a legjobb 30 borból évente átlagosan 500.000 palackot állítanak elő, ami természetesen komoly árfelhajtó hatást jelent.

A burgundy pincészetek borai is hasonló hozamot biztosítanak. A másodlagos piac ezek esetében is meglehetősen jól szervezett és az évszázadok során kialakított szigorú termelési szabályok, valamint termelési korlátok biztosítják a növekvő hozamot.

Természetesen találhatunk más régiók pincészetei által előállított borok között is jó befektetést, viszont ügyelni kell arra, hogy a később majd értékesíteni is tudjuk azt a tervezett áron. Mielőtt belevágunk a borüzletbe érdemes megfontolni, hogy biztosítást kössünk-e a későbbi gyűjteményünkre, ami mindenképpen javasolt. A biztosítók elvileg rendelkeznek ilyen termékkel, azonban kisebb gyűjtemény esetében sem számíthatunk alacsony árra.

Nincsenek megjegyzések: